Slavljem u istarskom derbiju ostali jedina neporažena momčad prvenstva

U velikom derbiju 6. kola Prve HBL sjever, ogledu dva zadnja prvaka Hrvatske, aktualnog Pule i njenog prethodnika Istre Poreč, gosti su u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda slavili sa 16:10, upisali svoju sedmu pobjedu u isto toliko odigranih susreta, te će nakon polovice prvenstva “oko bove” okrenuti kao prvoplasirani na prvenstvenoj ljestvici, jedini u cijeloj ligi sa stopostotnim učinkom.

Puljani su s druge strane svoju boćarsku dvoranu na Verudu prvi puta napustili pognute glave nakon deset uzastopnih pobjede, odnosno 20 mjeseci, a zadnji gosti koji su u pulskom boćarskom domu slavili pobjedu bili su upravo Porečani, u finalu završnog turnira za državnu titulu u travnju 2019.

Zadnji derbi bio je izjednačen (8:8) i nakon odrađenih brzinskih igara, a iz tog perioda valja istaći da je u brzinskom izbijanju na šest pozicija izostao očekivani dvoboj dvojice majstora brzinskog izbijanja i reprezentativnih kolega, aktualnog svjetskog prvaka Darijana Živolića i Brune Kraljića koji su zajedno u štafetnom izbijanju osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u turskom Mersinu prije dvije godine. Voditelj domaćina Suad Zemunović se odlučio naime postaviti Živolića u brzinsko izbijanje na tri pozicije u kojem je on opravdao status favorita u odnosu na Matea Načinovića, dok je Kraljiću suprotstavio do prošle sezone prvotimca Istre Stevena Benolića. I ta se taktika Puli umalo isplatila jer je Benolić pružio snažan otpor Kraljiću koji ovoga puta nije gađao na svom najvišem nivou. No Kraljić je u završnici igre ipak uspio ostvariti pobjedu s obzirom na to da je, uz više promašaja, jednostavno pretrčao Benolića i sa čak sedam izbačaja više došao do slavlja.

Derbi je presuđen u preciznom i štafetnom izbijanju u kojima su ukupno sve tri igre otišle na stranu Porečana. S obzirom na to da je Nikola Hrelja, pogodivši samo boću na prvoj poziciji, ovoga puta bio izuzetno neraspoložen, Vedran Špelić nije imao težak zadatak u jednom od preciznih izbijanja, dok je u drugom Petar Barlian bio daleko konkurentniji ali je Nenad Tadić pitanje pobjednika riješio već prije zadnje dvije pozicije. U štafetnom izbijanjuj su Živolić i Luka Faraguna do pred sam kraj bili konkurentni porečkoj štafeti, ali su Kraljić i Načinović u završnici ipak bili mirnije i preciznije ruke.

U završnu fazu derbija ušlo se stoga s visokim vodstvom gostiju 12:6 kojima je do kraja od četiri igre trebala jedna pobjeda za ukupno slavlje. A do nje su prvi došli Elvis Smolica i Ivan Lukšić u paru te su sva tri boda iz Pule otputovala u Poreč.

(izvor: bocanje-ibs.hr)