Hrvoje Paić diplomirani je kineziolog te danas radi kao profesor Tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Tar- Vabriga. Odnedavno je i član našega kluba, te kao kondicijski trener radi na fizičkoj pripremi naše momčadi. U razgovoru sa trenerom, donosimo vam njegove prve dojmove o našem klubu, fizičkoj pripremi u boćanju te radu sa Mateom Načinovićem.

Za početak, reci nam nešto o svom razvoju u svijetu sporta?

Kao što ste već spomenuli, u Zagrebu sam diplomirao na kineziološkom fakultetu te danas radim kao učitelj TZK u školi. Za vrijeme svoga boravka u Zagrebu, imao sam iskustva sa radom u raznim sportskim granama i raznim uzrastima, od rada u sportskom vrtiću, zatim kao trener plivanja za predškolarce te instruktor plivanja i atletike za studente KIF-a.

Po povratku u Poreč, krenuo sam sa radom u nogometu, radio sam kao nogometni trener u omladinskom pogonu NK Kaštelir-Labinci te NK Jadranu iz Poreča gdje sam ostvario i svoj najveći uspjeh kada sam sa U19 momčadi Jadrana osvojio naslov prvaka Istarske županije. Osim nogometa, u Poreču sam radio i kao odbojkaški trener u omladinskom pogon OK Poreč.

Donedavno nisi imao iskustva sa boćanjem, kakvi su tvoji prvi dojmovi?

Sa boćanjem sam se susreo prvi puta još kao dječak, stanovao sam blizu boćališta te bi nerijetko gledao starije kako igraju. Tehničke discipline kao što su brzinsko i štafetno izbijanje prvi put sam malo bolje upoznao ove jeseni počevši sa kondicijskom pripremom u Boćarskom klubu Istra Poreč, te moram reći kako su dojmovi više nego pozitivni. Klub je posložen vrlo ozbiljno te su svi vrlo profesionalni, te među ekipom vlada zaista odlična atmosfera.

S obzirom na tvoje široko iskustvo u raznim sportovima, kakvo je tvoje mišljenje o pripremi u boćanju u odnosu na druge sportove?

Boćanje je, sveukupno gledano, iznimno zahtjevan i raznovrstan sport, utakmice traju više od tri sata te se izmjenjuje više disciplina, od klasičnih igara do preciznog izbijanja i brzinskih disciplina, pa je potreba za koncentracijom i lucidnošću velika, što iziskuje i dobru fizičku pripremljenost.

Kod Načinovića, sa kojim trenutno najviše radim, to je posebice izraženo. On je igrač koji nastupa u skoro svim vrstama igara, od pojedinačnih i grupnih klasičnih igara do brzinskih disciplina, te je u njegovu slučaju psihofizička priprema krucijalna za postizanje vrhunskih rezultata.

Trenutno je tvoj rad u klubu usmjeren prema Mateu Načinoviću. Kako vidiš njegov napredak u ovo vrijeme što radite zajedno?

Jedan od meni najzanimljivijih dijelova u sportskoj pripremi jest sportska psihologija i individualan rad sa sportašima, što u pojedinačnom što u kolektivnim sportovima. Posljednjih mjesec dana radim individualnu kondicijsku pripremu sa Mateom i moram reći da se radi o vrhunskom talentu i o vrhunskom sportašu što govore njegovi ostvareni rezultati u dosadašnjoj karijeri.

S obzirom na njegov dosadašnji angažman, radi se i o velikom radniku koji maksimalno pristupa svakom zadatku i vježbi. Moram priznati da su njegovi performansi rapidno porasli u posljednje vrijeme, što govore i njegovi posljednji rezultati, a uvjeren sam da će rasti i dalje.

 

Za kraj smo zamolili i Matea da nam kaže što misli o radu s Hrvojem, te koliko znači ovakav trening za njegovu igru.

Za vrijeme svoga dvogodišnjeg boravka u Italiji nisam bio orijentiran na brzinske discipline, pa je tako i moj povratak na ‘gume’ bio nešto teži. Rad na fizičkoj pripremi sa Hrvojem puno je doprinio mom rastu u brzinskim disciplinama, ali i klasičnim igrama. Fizički se osjećam puno bolje, sigurniji sam u igri te osim sve boljih rezultata u brzinskim igrama, osjećam se i puno spremniji za drugi krug klasičnih igara. Njegov pristup radu je vrlo ozbiljan i kvalitetan, te vjerujem da ćemo daljnjim radom doći i do još boljih rezultata.

 

Hrvoju želimo dobrodošlicu u Boćarski klub Istra Poreč.