POVIJEST KLUBA

1948. - OSNIVANJE KLUBA

Boćarski klub Istra Poreč utemeljen je 1948. godine kada je grupa boćarskih entuzijasta osnovala sekciju boćanja u sastavu kuglačkog kluba “Jadran”, kasnije preimenovanog u “Istra”.

11. veljače 1953. godine održana je sjednica Inicijativnog odbora kluba, na kojoj su trebale biti donijete i formalne odluke o ustroju s tada važećim zakonskim propisima.

Inicijativni odbor kluba, a ujedno i osnivači kluba bili su Restović Ante, Radolović Šime, Fabris Valentin, Lovrečić Milan, Bartolić Stjepan, Filić Antun, Prodan Marijan, Prodan Emilio, Tadejević Vinko, Pavešić Milutin, Tomičić Petar, Šegala Nevio i Prodan Stjepan.

1990. - PLASMAN U NAJVIŠI DRŽAVNI RANG

1990. godine klub ostvaruje plasman u kvalifikacije za popunu Prve savezne boćarske lige, te se vodstvo kluba odlučuje za osamostaljivanje od zajedničkog boćarsko-kuglačkog kluba, što je naposljetku i učinjeno 19.03.1991.

Klub je od svojim osamostaljenjem iz rekreacijskog postao takmičarski, a svoje velike ambicije potvrdio je dolaskom tadašnjega državnog reprezentativca Nenada Matoševića, te dva iskusna riječka boćara Čedu Vukelića i Zvonka Jelovicu.

Iako je klub započeo natjecanje u Prvoj saveznoj boćarskoj ligi, natjecanje je prekinuto s obzirom na ratno stanje. Tada je osnovan i Hrvatski boćarski savez, te je naš klub postao sudionikom Prve Hrvatske boćarske lige u kojoj se natječe i danas.

2000. - TITULA PRVAKA HRVATSKE

2. prosinca 2000. godine dogodio se jedan od najvažnijih događaja u povijesti kluba, kada je klub po prvi puta osvojio naslov prvaka Hrvatske, pobijedivši u posljednjem kolu zagrebački Zrinjevac upisavši se u povijest kao prva momčad Grada Poreča i Istarske županije koja je osvojila naslov momčadskog prvaka Hrvatske.

Za momčad su 2000. godine nastupili: Valter Ivančić, Renato Velenik, Renato Furlanić, Alen Guštin, Zdenko Androšić, Boris Matošević, Josip Rigo, Ivan Labinjan, Dražen Puniš i Elvis Smolica, a trener momčadi bio je Vladimir Čuš.

2001. - NASTUP U KUPU EUROSPKIH PRVAKA

Osvajanjem naslova prvaka Hrvatske, klub je ostvario pravo na nastup u Kupu europskim prvaka, te u svom prvom nastupu na europskoj sceni zabilježio sljedeće rezultate i osvojio treće mjesto u Europi.

1. KOLO BK ISTRA POREČ – CLUB BOULISTE DU ROCHER 20:0

2. KOLO C.R. FERRERO CAUDERA – BK ISTRA POREČ 5:15

POLUFINALE: C.R. CRO LYON BOULES – BK ISTRA POREČ 13:7

ZA 3. MJESTO: BK ISTRA POREČ – BK MILJE TELA 11:9

2002. / 2003. / 2004. - UZASTOPNI NASLOVI PRVAKA HRVATSKE

Nakon osvajanja prvoga naslova,  u klupske je vitrine pehar pobjednika Prve Hrvatske boćarske lige stigao ponovno 2002. godine. Tada je klub zabilježio do danas neponovljen uspjeh ostvarivši 18 pobjeda iz isto toliko odigranih susreta u sezoni.

I u naredne dvije sezone, 2003. i 2004. godine, klub je ponovio uspjeh i ponovno se okrunio titulom državnog prvaka. Ipak, odluka saveza da se najviši rang hrvatskog boćanja podijeli na skupine Sjever i Jug, a da se prvak odluči kroz sustav završnog turnira pokazala se kobnom za naš klub. Unatoč činjenici da smo u regularnom dijelu natjecanja u skupini Sjever bili vodeća momčad u oba navrata, na završnom turniru nismo uspjeli doći do petoga naslova prvaka Hrvatske.

2019. - PETI NASLOV PRVAKA HRVATSKE

Dugih 15 godina čekalo se na osvajanje petog naslova prvaka Hrvatske, a post je prekinut pobjedom na završnom turniru u Puli protiv istoimena domaćina.

Klub je iste godine ostvario i plasman na završnicu Kupa europskih prvaka, te je u polufinalu tijesno poražen od francuskog predstavnika St. Vulbas rezultatom 12:10.

Za klub su u sezoni 2018/19. nastupali: Elvis Smolica, Nenad Tadić, Marino Križmanić, Dalibor Laković, Joško Mardešić, Vedran Špelić, Ivan Lukšić, Marko Radešić, Ivan Laković, Steven Benolić te Elvis Barbaro, dok je trener momčadi bio Dražen Puniš.